Mechelen Feest
19:15 - 20:15 | Groot Podium

Princesse Mansia M’Bila

Prinses Mansia werd geboren in Congo, dochter van een zeer muzikale vader die tevens dorpshoofd is en vanwege zijn wijsheid en autoriteit koning van NGOMA wordt genoemd. Hij benadrukt altijd dat muziek en tamtam geen vuurwapens zijn. De prinses erfde zijn muzikaal talent voor Afrikaanse ritmes en traditionele melodieën, evenals een aangeboren gave voor slaginstrumenten.

Terwijl ze haar muzikale gave en artistieke talent verder ontwikkelde, werkte ze eerst bij een bank in Kinshasa. Vervolgens stortte ze zich in het muzikale avontuur, dat haar van Congo naar Ivoorkust, Kameroen en Gabon bracht. Na te zijn opgegroeid in de Afrikaanse cultuur, vestigde ze zich in 1985 in Brussel.

Ze trad op in Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en verschillende Belgische culturele centra, evenals op diverse festivals zoals Mondial Festival in Nederland, Sfinks Festival en Couleur Café in België. Ze verscheen ook in televisieprogramma’s op TV5, RTBF en BBC.

Daarnaast publiceerde ze twee literaire werken en speelde ze in verschillende films, waaronder Y’a pas de Lézard, Folle de toi en Pièce d’identité. Ondertussen blijft ze haar discografie aanvullen met nieuwe opnames.

Met Prinses Mansia zijn humor, goed humeur, emotie en feestvreugde altijd aanwezig. Haar sprookjes laten zowel kleine als grote kinderen dromen en haar betoverende liedjes nemen je mee naar haar dorp. Met haar laatste cd’s toont de prinses haar liefde voor haar land, vooral voor de straatkinderen in Kinshasa, voor wie ze een deel van de opbrengsten doneert.

Foto: © Chris Joris

In samenwerking met Het Paradijs vzw.